Laddar

Bästa kortet när du är utomlands

Något som är enkelt att missa vid resor utomlands är att ofta tar din bank eller kortutgivare en så kallad ”valutaväxlingsavgift” på mellan 1 – 2 % av beloppet du handlar för och ibland upp till 3% om du tar ut kontanter i en bankomat. Med exempelvis en solsemester och en resa till alperna under ett år kan det i slutändan bli någon tusenlapp per år, helt i onödan.

Det finns flera som erbjuder kort utan växlingsavgifter eller årsavgifter, t.ex. Klarna med Klarnakortet och Forex. Vår favorit är dock Fin-Tech bolaget Revolut som med sin gratisvariant erbjuder ett kort som du i förväg laddar med pengar från din bank eller ditt vanliga kort genom deras smidiga app. Du kan superenkel skapa flera olika konton i olika valutor kopplade till ett och samma kort i appen och i förväg växla till lägsta möjliga kurs på marknaden utan några påslag eller avgifter. I gratisversionen kan du handla utomlands för upp till ca 50 000 kr och ta ut 2 000 kr i bankomat per månad helt utan avgifter. Revolut går att både ha ett fysiskt kort som vanligt samt lägga till ett virtuellt kort till ApplePay eller Google Pay. Vanligtvis kostar det ca 60 kr att beställa ett fysiskt kort men genom denna länk erbjuds det gratis.

Reser du utomlands, oavsett kort, så se alltid till att bli debiterad i ”lokal valuta” även om bankomaten eller kortterminalen erbjuder dig att betala i Svenska kronor. Du får alltid en mycket sämre växlingskurs än om du låter ditt kort göra växlingen själv.

Förutom att det är smidigt och billigt att handla utomlands med Revolut så erbjuder de även en egen ”Swish” där det går att skicka pengar till andra med Revolut via deras telefonnummer helt gratis i alla deras olika valutor. Supersmidigt för att dela notan, boendekostnaden eller andra kostnader med personer som inte bor i Sverige och saknar Swish. Revolut växer snabbt över hela Europa och det blir allt vanligare att stöta på folk från andra länder med Revolut. Det går även att skicka pengar till vanliga bankkonton utan avgift genom Revolut.

Jag har själv använt Revolut under en utbytestermin och det har gjort livet så mycket smidigare och har även sparat över 1000 kr på några minuters jobb med att beställa kortet, ganska bra timpenning. Du kan beställa Revolut på några minuter själv genom denna länk, då får du även ett fysiskt kort gratis. Välj standardversionen för gratisvarianten eller någon av de andra korten om du spenderar mer utomlands eller vill ta del av t.ex. reseförsäkring etc.